În România este nevoie de peste 15.000 de programatori.
Coding for kids
Deși România a avut mereu rezultate bune la olimpiadele de matematică și informatică și furnizează cei mai mulți specialiști IT la nivel european, țara are un deficit anual de peste

Deși România a avut mereu rezultate bune la olimpiadele de matematică și informatică și furnizează cei mai mulți specialiști IT la nivel european, țara are un deficit anual de peste 15.400 de specialiști IT.

Un studiu realizat recent, dezvăluie faptul că avem anual doar 9.500 de absolvenți IT, care nu pot acoperi nevoia pieței de angajare. 

În studiu au fost implicate 47 de companii, lideri în domeniul IT – cum am ajuns în această situație și care sunt posibilele direcții de acțiune sunt câteva din întrebările la care acest studiu răspunde.

România – o țară cu un potențial imens în sectorul IT

Deși studiul arată o lipsă vădită a specialiștilor în piața națională, potențialul țării noastre în acest sector este enorm și se datorează, în primul rând, oamenilor.

Capacitățile intelectuale și de asimilare ale românilor sunt peste medie. Și sunt dovezi clare pentru a susține această afirmație:

România nu a ratat nicio olimpiadă de matematică din 1958: prezența noastră la Olimpiada Internațională de Matematică a fost constantă, din 1958, fără să ratăm nicio ediție. Mai mult, românii sunt premiați foarte des la olimpiadele de informatică și în ultimii ani țara noastră a fost sursa celor mai bune echipe de robotică, la nivel global.
Producem mulți ingineri: dacă trecem la domeniul academic, vom vedea aceleași dovezi de performanță: România are un număr mai mare de ingineri per capitală decât SUA, India, China sau Rusia, cu licențe și masterate în tehnologii de vârf și cu certificări dobândite la vârste destul de fragede.
A 6-a țară din lume ca număr de specialiști IT: domeniul profesional vine să întărească și mai mult cele de mai sus – România este a 6-a țară din lume ca număr de specialiști certificați în IT, înaintea unor țări ca Marea Britanie, Germania și Canada.
98% dintre profesioniștii IT vorbesc limbi străine: și asta datorită sistemului nostru educațional care favorizează studiul limbilor străine și al științelor tehnice. 98% din cei aproape 120.000 de profesioniști IT au o bună cunoaștere a limbii engleze.
Româncele performează în IT: atât bărbații specialiști în domeniu, cât și femeile au rezultate excelente în domeniu – o parte semnificativă din femeile care fac performanță în IT peste hotare sunt românce.

Starea actuală a domeniului IT în România, conform studiului.

Deși ipotezele de mai sus ar duce spre concluzia că, mai mult decât orice, nu ne lipsesc programatorii buni, statisticile arată că de fapt, ne lipsesc anual peste 15.400 de profesioniști IT.

Printre companiile participante la studiul se numără: DB Global Technology, eMag, GoPro, Finastra, Luxoft, Garmin, Playtika, IBM România și Raiffeisen Bank. În urma studiului, au reieșit și câteva rute de soluționare a acestui deficit.

Iată care sunt datele care au reieșit în urma studiului:

Mediul academic nu furnizează destui absolvenți IT: se pare că, într-adevăr, puterea de acoperire a universităților nu este deloc mare: cele 5 universități politehnice, 59 de universități de stat și 174 de universități private cu specializări tehnice oferă anual aproximativ 9.500 de absolvenți, versus cei peste 15.000, de care avem nevoie.
Multi români pleacă peste hotare: conform estimărilor studiului, 37.031 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare. Numărul este destul de mare cât să acopere aproape 80% din deficitul de talent în următorii trei ani. 4 din 10 companii participante la studiu speră ca foștii angajați plecați peste hotare se vor întoarce, mai ales ca salariile din România au ajuns la un nivel foarte apropiat de salariile IT-iștilor din alte țări.
Specialiștii IT pe care ii avem își pot îmbunătăți abilitățile tehnice: tot studiul arată că 63% dintre companii se confruntă cu nivelul de calitate a talentului – se pare că specialiștii IT din România nu au încă nivelul de experiență necesar și abilitatea de a livra proiecte complexe;
Românii vor salarii foarte mari: 46% din companii se confruntă cu așteptările salariale prea mari;
Angajatorii vor mai mult soft skill: 33% din companii nu pot angaja câți specialiști și-ar dori pentru că nu au soft skill-urile necesare și pentru că acordă foarte mult timp procesului de recrutare și selecție, în sine.

Soluții: cum acoperim deficitul de peste 15.400 de specialiști IT?

Iată câteva direcții de rezolvare a acestor bariere, care împiedică marile companii sa-și mărească numărul de specialiști IT.

Mai mult decât atât, pentru că deja există potențialul intelectual, prin implementarea acestor măsuri, România poate deveni, pe termen lung, unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa.

Printre soluțiile recomandate în studiu se numără:

  • creșterea numărului de absolvenți;
  • implicarea marilor companii în furnizarea de cursuri/workshop-uri în cadrul universităților;
  • introducerea de școli profesionale tehnologice (așa cum există școli profesionale pentru alte meserii, să existe și pentru specializarea de programator):
  • reținerea și repatrierea talentului – prin livrarea unor poziții cu însemnătate și responsabilitate mai mare asupra proiectelor (pentru ca specialiștii IT care au plecat sunt deja obișnuiți cu un alt nivel de calitate, cu proiecte interesante, complexe și foarte utile);
  • abordarea unor strategii de HR care să pună mai mult accentul pe partea de training a angajaților, astfel încât să se ridice la un nivel mai înalt nivelul calității;
  • încurajarea reconversiei profesionale 
  • adaptarea curriculei universitare la nevoile pieței;
  • o altă soluție esențială este o colaborare strânsă între cei care pregătesc coderi și companiile care au nevoie de ei.
Autor: Oana Dimitriu
Sursa: Business24

iTech Academy. Made with love in Romania.

Call Now Button