Programarea pentru copii – Cum se face și de ce?
Aceste instrucțiuni sunt comunicate folosind un „limbaj de computer” pe care calculatoarele îl pot înțelege. Aceste limbaje includ blocuri vizuale, Java, Python și C. Învățarea codării extinde abilitățile de

Aceste instrucțiuni sunt comunicate folosind un „limbaj de computer” pe care calculatoarele îl pot înțelege. Aceste limbaje includ blocuri vizuale, Java, Python și C++.

Învățarea codării extinde abilitățile de rezolvare a problemelor și de gândire critică, logică și analitică, ceea ce reprezintă o oportunitate excelentă pentru copii de a-și construi aceste abilități încă de la vârste mici.

Programarea  pentru copii începe cu o programare vizuală drag-and-drop. Copiii conectează blocuri pentru a realiza programe (EX: LEGO). Programarea vizuală învață conceptele fundamentale, fără  tastare sau sintaxe. Aceasta pune accentul pe logica din spatele codului. După ce au aflat elementele de bază, copii pot trece la limbaje de programare tradiționale precum Python, JavaScript sau C++.

De la cursuri și jocuri de programare online până la instrucțiuni de codare personală și învățare offline, există o mulțime de  resurse disponibile. Copiii nu ar trebui să rateze oportunitatea de a-și exersa abilitățile de programare!

De ce ar trebui copii să învețe să programeze?

Tehnologia nu a fost niciodată mai răspândită în viața noastră. Codul revoluționează fiecare aspect al lumii de azi – gândiți-vă la mașinile care se conduc singure, chirurgia asistată de roboți, social media, noi locuri de muncă și multe altele. Alegerea codării îi ajută pe copii să devină arhitecți mai buni ai viitorului lor.

Dar învățarea codului nu înseamnă doar posibilitatea de a programa un computer. Programarea învață copii sa deprindă abilități academice importante și să dezvolte capacități esențiale precum perseverența, logica din spatele acțiunii și organizarea. Stabilește abilități valoroase ale secolului 21, care se pot traduce într-o carieră.

Este greu pentru copii să învețe programarea?

Să-i ajuți pe copii să învețe să codeze poate părea dificil, dar există servicii inteligente care simplifică lucrurile. De exemplu, Scratch furnizează limbaje inovatoare de codare vizuală, făcând codificarea extrem de ușoară și distractivă. Copiilor le place să se implice datorită abordărilor bazate pe joacă.

Codificarea necesită tastare multă și atenție precisă la sintaxe, iar copii (care abia încep să învețe) pot fi frustrați de problemele sintactice și de erorile criptice. Codarea blocului vizual bazată pe imagini elimină nevoia de tastare și sintaxă. Copiii conectează pur și simplu blocuri pentru a crea jocuri, animații și povești, permițându-le să se concentreze asupra logicii din spatele codului. Niciodată nu a fost mai ușor şi mai amuzant să înveți programare!

Cum să înveți copii să codeze?

Copii de toate vârstele – de la pre-cititori la liceeni – pot învăța să scrie cod. Aceleași concepte fundamentale precum secvențiere, abstractizare, repetare, enunțuri condiționale, bucle și funcții pot fi introduse la copii de orice vârstă sau nivel de experiență.

Gama de soluții educaționale de codare se întinde până departe. Există aplicații, site-uri web, tabere și profesori personali care predau programare copiilor, de aceea este important să optezi pentru abordarea care să funcționeze cel mai bine pentru copilul tău.

Site-uri precum Scratch sunt medii de dezvoltare, ce le permite copiilor să facă creații uimitoare, însă copii care au nevoie de mai multe îndrumări beneficiază de programa  structurată oferită de profesorii din cadrul iTech Academy.

Care sunt cele mai bune limbaje de programare pentru copii?

Există multe limbaje populare de programare disponibile pentru copii, noi te ajutam sa alegi un limbaj bazat pe vârsta și nivelul de experiență al copilului. Limbajele de programare vizuale sunt o bună modalitate de a începe! Recomandăm copiilor să înceapă să învețe să codeze cu un limbaj de codare bloc, precum cele oferite de Scratch.

Învață să programezi aplicații.

În zilele noastre există o aplicație pentru orice. Există aplicații care se adresează atât copiilor  care învață să citească, cât și copiilor mai mari. Aplicațiile oferă aventuri și jocuri de codare copiilor mai mici și asigură posibilitatea copiilor mai mari de a-și construi propriile jocuri.

Aplicații de codare bloc bazate pe imagini (vârste 5-7) – Se joacă prin provocări de codare și jocuri de codare pentru copii sau creează aplicații simple în Scratch Jr.

Aplicații de codare bloc bazate pe text (8-14 ani) – se învață programare creând aplicații, jocuri și proiecte cu blocuri de codare bazate pe text.

Învață să programezi online.

Înscrierea pe un site web online este un punct de plecare excelent pentru copii independenți. Ne concentrăm pe soluții care să simplifice și care să facă învățarea codurilor mai distractivă pentru copii.

Învățare bazată pe jocuri – Platformele bazate pe joc, cum ar fi Scratch împreună cu programa dezvoltată de iTech Academy motivează copii să învețe pe măsură ce completează nivelurile de joc, folosind codarea.

Învățarea independentă cu Scratch – Scratch de la MIT este o modalitate excelentă de a începe codarea. Deși nu există cursuri susținute de dezvoltatorii programului, există o comunitate vibrantă din care să înveți.

Codarea cu jucării – Puteți învăța să codați cu o jucărie, cum ar fi Parrot Mambo Drone, Sphero, LEGO Mindstorms sau setul de codare Harry Potter Kano.

Unde pot învăța copii mei să programeze?

Dacă preferați instrucțiuni interactive pentru copilul dvs., explorați opțiunile oferite elevilor din învățământul primar și gimnazial de unele școli prin cursuri de instruire în clasă sau după ore.

Centre de îndrumare – Înscrieți-vă copilul într-o clasă de codare după ore (ore opționale), dacă vi se oferă la școală, sau la cursurile susținute de iTech Academy.

Tabere – Participați la o tabără de vară organizată de iTech Academy, unde timp de o săptămână copii vor descoperii un domeniu nou și se vor distra alături de noi prieteni.

Învățarea codului are nenumărate beneficii! De la pregătirea pentru viitor până la dezvoltarea deprinderilor logice și abilităților academice, există o multitudine de motive pentru care copiii să învețe să programeze. Datorită creșterii conștientizării în jurul importanței învățării programării, există oportunități nelimitate de a învăța. Copiii pot învăța să codeze online prin cursuri și aplicații de codare, pot învăța personal sau offline, dar vă recomandăm să-i înscrieți la un curs al iTech Academy, deoarece numai așa vor învăța corect să codeze.

Alege cea mai bună soluție pentru copilul tău!

 

iTech Academy. Made with love in Romania.

Call Now Button