Este programarea pentru copii?
Programarea pare o provocare pentru un adult, iar pentru un copil pare aproape imposibil, este ca și cum ar învăța o limbă străină. Cu siguranță vă puneți multe întrebări…

Programarea pentru copii: de ce ar trebui copiii să încerce programarea

Programarea pare o provocare pentru un adult, iar pentru un copil pare aproape imposibil, este ca și cum ar învăța o limbă străină. Cu siguranță vă puneți multe întrebări, ca orice lucru nou pare imposibil de început și cu siguranță va genera frustrare dacă nu facem fiecare pas la timpul lui. Așa că să începem prin a explica puțin, ce înseamnă de fapt programarea pentru copii.

Deși pare dificil pentru o minte atât de tânără să învețe ceva atât de complex, este doar o aparență. Datorita dezvoltării multor tabere de învățare, programe, site-uri web și jucării de programare, procesul de învățare la acest nivel poate fi distractiv și mai ușor de asimilat. La nivel de bază, programarea este limbajul prin care comunicăm cu computerele și ceea ce se folosește pentru a construi site-uri web, aplicații, jocuri video și multe altele. Într-un mod simplist de definire, programarea este modul de a vorbi și a scrie limba unui computer.

Cum să vă învățați copilul să programeze ?

Este un răspuns cu nenumărate opțiuni. Ne vom concentra pentru început pe o singură direcție. Fără să ne grăbim, vom începe cu pași mici în urma cărora copilul dumneavoastră să înregistreze progrese. Din acest motiv vom încerca să abordăm mai multe subiecte din tot ce înseamnă peisajul programării.

De ce ar trebui copiii să programeze ?

Dacă acum câțiva ani nu se acorda prea mare importanță acestui domeniu, în zilele noastre, însă, este foarte căutat și bine recompensat. Multe din noile locuri de muncă create au legătură cu științele exacte, însă se pare că doar o mică parte din absolvenții acestor studii se îndreaptă spre informatică. Prin urmare, îndreptându-i pe copiii dumneavoastră de mici spre această ramură, cu siguranță vor fi răsplătiți și foarte cool în același timp. De asemenea, învățarea programării de mic contribuie la dezvoltarea unor abilități precum creativitatea, rezolvarea problemelor, colaborarea și comunicarea.  

Programatorii sunt foarte căutați

Învățarea limbajelor de programare va crește șansele copilului dumneavoastră de a-și asigura o cariera strălucită, având în vedere că locurile de muncă care necesită astfel de cunoștințe sunt din ce în ce mai căutate. Conform unor studii, cei care lucrează în astfel de ramuri câștigă cu 40% mai bine decât salariul mediu pe economie.

Programarea oferă un avantaj la CV

Dacă dețineți o abilitate care lipsește colegilor dumneavoastră, cum este capacitea de a programa, din start sunteți în avantaj în fața potențialilor angajatori sau în fața unei comisii de admitere la facultate. 

Programarea ne ajută să înțelegem mai bine lumea din jur

Având cunoștințe de programare, elevii înțeleg mai bine lumea din jur. Majoritatea dintre noi nu știm mare lucru despre modul în care funcționează tehnologia pe care o folosim: smart phone, laptop, rețele de socializare sau jocuri video. Cunoștințele de bază în programare pot schimba modul în care interacționăm cu tehnologiile pe care le folosim zi de zi și ne pot deschide noi perspective.

Programarea poate fi distractivă și plină de satisfacții

Deși programarea este bazată pe logică, în același timp este o activitate care presupune multă creativitate. Dacă copilul dumneavoastră învață programare, cu timpul va putea dezvolta jocuri video, site-uri web și multe altele. Mulți dintre cei care lucrează în programare sunt entuziasmați de faptul că e o lume plină de provocări și recompense, este o reală bucurie în momentul în care secvențele lor de cod prind viață. Folosind modul de învățare potrivit pentru fiecare, startul în programare poate fi ușor și distractiv pentru copilul dumneavoastră.

Programarea dezvoltă creativitatea și gândirea logică

În momentul în care înveți o limbă, o folosești pentru a te exprima. Același lucru este valabil și pentru programare, care pe lângă faptul că îi ajută pe copii să folosească tehnologia, îi învață și să o creeze. În loc să joace pur și simplu un joc video sau să folosească o aplicație, ei își pot imagina crearea propriului lor joc video sau cum ar arăta propriul lor site sau aplicație și se vor putea exprima pe ei înșiși. În același timp în momentul în care programează, copiii pot întâmpina diferite probleme, iar pentru rezolvarea lor este necesară creativitatea și gândirea logică, de calcul. Programarea îi învață să abordeze probleme mari împărțindu-le în secvențe mai mici, mai ușor de gestionat. Pentru acest lucru au nevoie de disciplină, perseverență și capacitatea de a căuta soluții prin cercetare și colaborare.

Programarea îmbunătățește colaborarea și comunicarea

La cursurile de programare indiferent de modul în care sunt organizate, participă mai mulți copii unde învață să lucreze împreună având un interes comun pentru tehnologie. Dacă cursurile se desfășoară online, copiii pot să își pună întrebări unii altora, colaborând pentru a crea lucruri sau a rezolva probleme împreună. Multe jocuri, precum Minecraft, oferă beneficii educaționale punându-i pe copii în situația de a colabora cu colegi din întreaga lume.

Comunicarea este o abilitate esențială la școală, la muncă și în viață. Când învață să programeze, copiii învață să comunice cu computerele, învață să descompună idei complexe și să le aranjeze într-un mod pe care calculatoarele îl pot înțelege. Învățarea unei noi limbi este dificilă, deoarece fără semnificație, cuvintele formează doar combinații aleatorii de litere. Nu este suficient să fim capabili să pronunțăm ceva, ci este nevoie să înțelegem fiecare cuvânt pentru o afirmație logică. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă programarea vom încerca să dăm câteva definiții ale principalelor elemente care o compun.

Programarea

În momentul în care copiii încep să scrie un program este la fel ca atunci când încearcă să dreseze un câine, dându-i diferite comenzi. El, în calitate de «stăpân», comunică computerului un set de comenzi așteptând ca acesta să acționeze în consecință. Diferența este că în loc să vocalizeze instrucțiunile, copiii le vor scrie într-o limbă care are câteva reguli suplimentare. Dacă copilul dumneavoastră va da comanda corectă, computerul va asculta întotdeauna.

Programarea este fundamentul roboticii, a jocurilor video, aplicațiilor, graficii computerului și multe altele. Fiecare dintre acestea presupune un set de instrucțiuni, o succesiune de comenzi scurte, una după alta, programarea fiind folosită ca instrument pentru a scrie și disemina aceste instrucțiuni individuale. 

Limbajul de programare

Elementul principal al programării este limbajul asociat acestuia. Pentru a comunica cu un computer, trebuie mai întâi să vorbiți în termenii pe care îi înțelege.  Dacă ne gândim la limba vorbită, pe lângă aceasta avem punctuație, reguli gramaticale și orientări diferite în funcție de momentul în care trebuie utilizată o anumită formă a unui cuvânt sau a altuia. La fel este și în cazul limbajului de programare  care are un vocabular și un set de reguli cu propria sintaxă și semantică.

Programarea Scratch

Programarea cuprinde mulți termeni, dar o proporție importantă în cazul celor mici, este deținută de programarea Scratch care este un limbaj de programare grafic, ce a fost dezvoltat de cei de la Universitatea MIT, din Statele Unite. Elementele de baza ale acestuia sunt “drag and drop”, astfel încât copiii să poată crea cu ușurință povești interactive, benzi desenate și multe alte lucruri.

Programarea Scratch este populară printre copii, deoarece în loc să folosească secvențe de cod, învață prin intermediul unor blocuri de comandă colorate și a personajelor de desene animate. Fără a tasta secvențe de cod, copiii pot să-și facă o idee de ceea ce înseamnă programarea și să își testeze limitele gândirii creative în rezolvarea problemelor.

Care sunt cele mai potrivite limbaje de programare pentru copii?

După cum am menționat deja, Scratch este o parte importantă în inițierea copiilor, pentru că prin modul în care este gândit, accentuându-se partea vizuală, este o modalitate excelentă de a-i atrage pe cei mici către programare. 

Cu siguranță, astfel de limbaje nu îi învață sintaxa necesară pentru majoritatea limbajelor de programare, dar le dezvolta gândirea logică și creativă. Scratch și alte programe vizuale sunt axate pe simplitatea cu care îi atrage pe copii. Pentru ei recompensa imediată este foarte importantă, să vadă povești interactive, animații și jocuri care prind viață după ce au realizat niște comenzi de “drag and drop”, este o adevărată bucurie.

Pentru a concluziona, pot oare copiii să învețe toate aceste lucruri? 

Sunt o mulțime de informații care pot copleși. Este greu să ni-l imaginăm pe copilul nostru având o carieră de succes în programare, când ar putea foarte bine să fie avocat sau doctor. Dar, la fel ca și învățarea unei limbi străine sau a unui instrument muzical, programarea presupune timp și dedicare, este un întreg proces care necesită mai mult de o oră de practică. Este mai bine să începeți de când sunt mici și să continuați să construiți pasiuni și abilități, cărămidă cu cărămidă.


iTech Academy. Made with love in Romania.

Call Now Button